2013-05-26

Upplägg SM

Det börjar närma sig Stockholm Marathon - det känns riktigt nära nu!

Efter tre dagars vila så tog jag mig ut på ett långpass idag som kanske blev lite tuffare än jag egentligen planerat. Min ursprungliga plan var att springa det inledande varvet på SM (17 km) i den tänkta tävlingsfarten. Men det blev faktiskt drygt 2 mil sprunget och i ett tempo som mer liknade vad jag hoppas kunna avsluta SM med.

Jag tänker nämligen försöka göra som förra året och springa med en negativ split där sista milen är den snabbaste. Vet inte om det är genomförbart igen, men jag hittade en "running calculator" (hur många finns det inte där ute på nätet?). Den här heter "MARCO Marathon Calculator" och man anger sin maxpuls och tänkta måltid så får man ett upplägg presenterat för hur man bör lägga upp sitt maraton.

När jag testade denna kalkylator så kändes det som att det stämde mycket bra överens med mitt lopp förra året och hur jag vill springa i år (Min MARCO-plan för att nå under 3.30).

 km  time/km  tot. time  bpm  Comment 
 1 km  5:06  0:05:06  153 
Remain calm after the starting gun and consciously keep your heart rate low (maximum of 153). It will rise later. Start running with an average of only 5:06 min/km. Therefore, prior to the race, you should practice getting a feel for the correct running speed. In open marathon races, each kilometer of the race is clearly marked so that you can adjust your speed at any time.
 2 km  5:06  0:10:12  153 
Excitement before and during the start can cause your heart rate to be higher than indicated here. This is very well unavoidable. Nevertheless, a slow start and budgeting your energy are important factors in achieving your target finish time or personal marathon record. For this reason, do not allow cheering spectators to push you to an increased running speed.
 3 km  5:06  0:15:18  154 
At a lower intensity, you initiate your marathon primarily with fat consumption. With this, you save valuable carbohydrates, which you will desperately need later.
 4 km  5:01  0:20:19  160 
Now, increase your speed to 5:01 min/km. Here, your heart rate should be around 160. Check your actual time at each kilometer mark and alter your speed as needed. We recommend using a watch, with which you can take intermediate times (LAP-function).
 5 km  5:01  0:25:20  160 
Drink a few swallows of water or isotonic beverage every 5 km (you may also want to eat a half of a banana).
 6 km  5:01  0:30:21  160 
 7 km  5:01  0:35:22  160 
Your pulse should now be about 160 beats per minute.
 8 km  5:01  0:40:23  161 
 9 km  5:01  0:45:24  161 
 10 km  5:01  0:50:25  161 
You know that you can run 10 km faster than 0:50:25. But, the main thing here is not completing a short distance race, but rather "finishing" a marathon in the target time of 3:28:52.
 11 km  5:01  0:55:26  162 
 12 km  5:01  1:00:27  162 
 13 km  5:01  1:05:28  162 
 14 km  5:01  1:10:29  162 
 15 km  4:57  1:15:26  167 
You can now speed-up to your average marathon running pace of 4:57 min/km. Your body still has a lot of carbohydrates. Now, running is really fun.
 16 km  4:57  1:20:23  168 
 17 km  4:57  1:25:20  168 
 18 km  4:57  1:30:17  168 
Over the course of the marathon, your heart rate will constantly rise. First of all, because you increase your speed according to MARCO and, secondly, because your body digests more and more fat, which requires an increased amount of oxygen.
 19 km  4:57  1:35:14  168 
 20 km  4:57  1:40:11  169 
Your pulse is now approx. 169 beats per minute. This is about the average heart rate for your marathon.
 21 km  4:57  1:45:08  169 
You have now reached the halfway point of the marathon at 21.1 km. Note the intermediate time of 1:45:37 for the half distance before the race, because it should be greater than half of your target marathon finish time!
 22 km  4:57  1:50:05  169 
 23 km  4:57  1:55:02  170 
If you run downhill for a time, "just allow yourself to run a little faster". But always run slowly when going uphill. Pay attention to your heart rate here, because it should also not rise when going uphill (maximum of 170).
 24 km  4:57  1:59:59  170 
 25 km  4:57  2:04:56  170 
Don't forget to regularly consume liquids every 5 km.
 26 km  4:57  2:09:53  170 
An old bit of marathon wisdom says: "You warm up in the first 32 km and the marathon begins at kilometer mark 32."
 27 km  4:57  2:14:50  171 
 28 km  4:57  2:19:47  171 
 29 km  4:52  2:24:39  176 
In the last third of the marathon course, force your speed to 4:52 min/km.
 30 km  4:52  2:29:31  176 
Drink a little.
 31 km  4:52  2:34:23  176 
 32 km  4:52  2:39:15  177 
You "only" have 10 km left to run. This distance is familiar to you and you keep a cool head.
 33 km  4:52  2:44:07  177 
You now notice that you are constantly "swallowing" other runners and are no longer being passed.
 34 km  4:52  2:48:59  177 
 35 km  4:52  2:53:51  178 
More and more "runners" are starting to walk on the left and right of you. Some of them are doing stretching exercises on sidewalks, against walls of houses, trees, etc. But you maintain your speed.
 36 km  4:52  2:58:43  178 
Your pulse is 178 beats per minute.
 37 km  4:52  3:03:35  178 
 38 km  4:52  3:08:27  178 
 39 km  4:52  3:13:19  179 
If you have budgeted your energy reserves according to MARCO up until now, you can continue your calculated speed of 4:52 min/km.
 40 km  4:52  3:18:11  179 
The marathon is not yet over after 40 km. The last 2.195 km are often underestimated. On average, you will need a full 11 minutes for this remaining distance.
 41 km  4:52  3:23:03  179 
If your carbohydrate reserve is now nearly empty, you will be forced to throttle back your speed somewhat. Your fat reserves then become the main fuel for the muscles in the last kilometers.
 42.195 km  5:49  3:28:52  180 
Congratulations! You've done it and kept running until the end. Even if you had to sacrifice a couple of seconds at the end, you have achieved your target finish time of 3:28:52.

Egentligen vill jag nog avsluta lite snabbare än så här och även inleda lite långsammare. Jag gillar upplägget med beräknad målpuls för distanserna. Det är mycket enklare att springa utifrån ansträngning mätt på pulsen. Jag tänker att tempot kan ju variera beroende på förutsättningarna - pulsen bör nog hålla denna ansträngningsnivå oavsett vilket tempo kroppen klarar att ligga på.

Ser att prognoserna nu lovar strålande sol och 23 grader varmt. Det börjar kännas allt annat än optimalt. Tur att detta är prognoser och föremål för förändring ända in i det sista... :-)

6 kommentarer:

  1. Jag är generellt otroligt allergisk mot alla formler som utgår från en standardformel men knappar jag in min maxpuls och mitt PB så får jag ändå ett ganska vettigt upplägg fartmässigt dår starten går något långsammare än tänkt, även om pulsen ser ut att vara väl låg från början, i alla fall för mig.

    Det ter sig också lite riskabelt med att öka farten med 5 sek/km efter 32km, finns en risk att det inte fungerar.

    Sedan är i alla fall jag och min puls väldigt väderberoende, en varm dag och jag kan plötsligt inte alls gå på de här pulsvärdena längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ska man ta alla sådana här formler med en nypa salt (eller två). Jag tror den här formeln håller sig på den lite säkra sidan och ändå ger en bra indikation på var man ska ligga om man är ovan. Är man inte bekväm med avslutningstempot så ska man kanske sikta lite lägre.

      Det var en artikel i Runner's World om huruvida man ska ha en negativ split eller inte. Som alltid "beror det väl på" och alla är vi olika. Jag kan tänka mig att ju mer vältränad man är och ju fortare man springer desto mindre skillnad vill man ha i tempo mellan första och andra halvan.

      Min premiär förra året skedde i alla fall med en negativ split:

      20 km 5.39 min/km
      20 km 5.27 min/km
      2,2 km 5.10 min/km

      Fast om man delar det på 10 km sträckor så är det mindre skillnad i mitten då jag hade en liten svacka:

      10 km 5.54 min/km
      10 km 5.24 min/km
      10 km 5.31 min/km
      10 km 5.23 min/km
      2,2 km 5.10 min/km

      Mitt avslut är i alla fall snabbare och min sista mil var allra snabbast.

      En slutsats kan ju vara att jag kunde ha sprungit snabbare om jag hållit ett jämnare tempo. Men jag tror faktiskt att den lugna inledningen borgade för att jag kunde springa snabbare mot slutet.

      Vad gäller pulsen så tror jag just av väderberoende att det är en bra indikator om man vet hur sin puls beter sig. Är det varmt så är det nog bättre att se till sin puls och anpassa sig efter det än att hårdnackat hålla fast vid ett specifikt tempo som man inte klarar av.

      Radera
  2. Det där var väldigt snygga splittar, det har jag aldrig lyckats med, på mina två första, varma maror 2008-2009 tappade jag en hel del, ca 12 minuter på andra halvan då jag fick ta en hel del gångpauser. 2010 sprang jag hyggligt jämnt och 2012 tappade sprang jag första halvan på 1:28:58 och måste då sprungit andra halvan på 1:30:03 eftersom jag hade 2:59:01 i mål.

    Extra starkt att kunna öka i slutet tycker jag då banan i Stockholm är ganska tuff de fem sista kilometrarna från Centralen upp förbi Odenplan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det blir helt annorlunda när man kommer upp i ditt tempo på maran. Ju snabbare desto jämnare inbillar jag mig att man springer.

      Min långsammare första halva hänger ju till viss del på på att jag stod långt bak och inte hade så stora möjligheter att springa mycket snabbare. :-)

      Radera
  3. Kul kalkylator! Nån sån variant har jag inte sett tidigare.
    Upplägget som den ger känns dessutom klart vettigt, även om jag tror att det krävs en rätt diciplinerad löpare för atthålla nere tempot enligt plan och sen höja den enligt plan efter 32. Men med tanke på din urtjusiga negativa split sedan tidigare borde den passa rätt perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att det var en ganska rolig kalkylator. :-)

      Ska verkligen försöka göra om upplägget - får se om jag kan hålla tillbaka apostlahästarna i början och släppa dem lösa på andra halvan!

      Radera